6 april 2008

6 april 2008

Geboorteboom

Wat een frisse nacht alweer. Na al die regen van gisteren. En we dachten nog wel even zo dat de lente begonnen was vorige week. Maar we hebben ook vandaag nog flink wat ‘april-doet-wat-hij-wil’-weer voor de boeg. Het nieuwe leven is wél al overal te zien. En niet alleen in de plantenwereld. We gaan dadelijk richting Eindhoven, op kraamvisite. Naar ons nichtje, de kleine Zara. Zonder boom!?


In vroeger tijden werd bij de geboorte van een kind vaak een boom geplant. De geboorteboom of levensboom. Zo’n geboorteboom gaf bescherming en geluk. Noem het geloof of bijgeloof. De rationele mens van nu houdt zich daar niet meer zo mee bezig.


Het planten van zo’n geboorteboom was in veel streken vrij algemeen. Het kind zou opgroeien zoals de boom zich ontwikkelt. Het leven van het kind is als het ware verbonden met het leven van de levensboom. Dit Germaanse gebruik gaat heel ver terug. De boom werd door de Germanen beschouwd als beeld voor het leven. De levensboom werd geplant op de dag van de geboorte, de dag van de doop of op de eerstvolgende nieuwe maan.


Meestal werd gekozen voor een lindeboom. Deze werd door de Germanen gezien als een heilige boom. De godin Freya zou zich hierin vestigen. De geest van de linde gold derhalve als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later, in de katholieke kerk, werd de linde als goede boom beschouwd. Hij zou de duivel op afstand houden. Ze werden daarom vaak bij kerken en kapellen geplant. Ook werden huwelijken onder de linde gesloten.


Ik heb vaker een linde cadeau gegeven bij de geboorte van een kind. Een gedenkboom. Een boom waarvan je na 20, 30 jaar, als je eronder staat, nog kunt zeggen: ‘die is geplant toen jij werd geboren’. Ik heb er nog wel enkele in voorraad maar ze passen niet in de auto. Helaas. Anders had ik zeker zo’n geluksboom meegenomen. Want we wensen Zara in haar hele leven natuurlijk héél véél geluk toe.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE