13 april 2008

13 april 2008

Van dichtbij, zo mooi

Groene puntjes. Langzaam zien we steeds meer groene puntjes. Uit de wind en in de zon bekijk ik hoe mijn tuin langzaam weer tot leven komt. Het totaal oogt nog kaal maar de details zijn zó geweldig. Met mijn neus bijna op de grond of in een struik. En dan bedenk ik dat dit moet worden vastgelegd en haal mijn camera. Ik maak misschien wel twintig, dertig foto’s. Bijna allemaal close-ups. Soms op nog geen centimeter afstand! Wat zijn het toch allemaal kleine wondertjes die vaak zo onopvallend hun best staan te doen om mooi te zijn.

Het meeste fotomateriaal ziet er zo in eerste instantie prima uit. Digitaal is wat dat betreft ideaal.

 

Even terug in de tijd. Mijn eerste spiegelreflexcamera was een Practica, de Lada onder de camera’s. We schrijven 1971. Maar wat was dat een enorme vooruitgang op mijn eerste zoekercameraatje, een Russisch apparaatje. Je kon nu precies zien wat je fotografeerde. Telelenzen, groothoeklenzen. Voor macro-opnames, opnames van héél kortbij, kocht ik een set tussenringen. Deze werden tussen de camera en de lens geschroefd. Ja, Practica had schroefdraad. Als ik ze er alle vier tussen zette kwam ik tot op een paar centimeter van het onderwerp. Het enige nadeel was dat ze zoveel licht opslurpten dat je bijna geen beeld meer zag. Maar toch vond ik dit  geweldig. Je moest ook een statief gebruiken omdat door dit lichtverlies je altijd een lange sluitertijd had. Omdat deze camera nog geen lichtmeting door de lens had moest je bovendien, met een ingewikkelde formule, zelf berekenen welk diafragma en welke sluitertijd je instellen moest. Het bleef achteraf spannend om te zien welke foto’s uiteindelijk gelukt zouden zijn. Enkele jaren later kocht ik een Minolta, een halfautomaat. Met een balgje kon ik macro-opnames maken. Een grote vooruitgang maar het bleef een hele klus. Toch heb ik hier heel wat mooie macrofoto’s mee gemaakt. In vergelijking met toen is het nu zó gemakkelijk geworden.

 

Zoals eerder gezegd: digitaal is ideaal. Daarom is mijn tip voor de komende week: trek er eens op uit met je camera en bekijk de details in je tuin en in de natuur. Al dit ontluikend leven  is zó mooi. De wereld van zo dichtbij was en blijft fascinerend! 

Van dichtbij, zo mooi!

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE