31 mei 2009

31 mei 2009

Rondvliegende insecten

 

Wat een heerlijke zomerzaterdagavond, gisteravond. Hoewel het pas eind mei, en dus eigenlijk helemaal nog geen zomer is. Die hebben we nog helemaal voor de boeg. Het hout in mijn vuurpotje brandt heerlijk en het vuur geeft een warme gloed. Kwart over tien. De wind komt uit het oosten en voert ‘The Boss’, vanaf het pinkpopterrein helemaal mee tot in mijn groen. Baby we were born to run. Ergens tussen mijn cd’s zit nog een verzamelaar waarop dit nummer ook staat. Zelfs op deze afstand, een kleine twee kilometer, klinkt het nog lekker, swingend. Brucy, you’re still going strong.

 

Een heel ander geluid is dat van de ‘vliegende brigade’, het bijenvolkje dat zich ook vandaag weer tegoed deed aan de nectar uit de talrijke bloemen van de klimhortensia. Van bloem naar bloem vliegen ze, continu de hele dag door. Een bij vliegt tot drie kilometer van haar kast naar haar ‘werk’ om nectar te verzamelen. Wij zullen zo’n afstand naar kantoor niet gauw lopen. Een bezig volkje dat zo per dag hele afstanden aflegt. Met dit gezoem lijkt het alsof zij zingen: baby we were born to fly.

 

Wist je trouwens dat er maar liefst zo’n 20.000 soorten bijen bestaan? In Nederland vliegen er circa 250 verschillende soorten rond. Ze worden onderverdeeld in drie categorieën. De meest bekende zijn de sociale bijen. Ze vormen familienesten. Een koningin aan het hoofd, en de larven worden gevoed door de werksters. (honingbij en hommel). De solitaire bijen leven, zoals het woord al zegt, alleen. Het wijfje maakt een eigen nest, bijvoorbeeld een gang in de grond of in een andere holte waarin stuifmeel gebracht wordt en één eitje gelegd. De larve voedt zich met het stuifmeel. De derde groep zijn de koekoeksbijen. Zij leggen, net zoals hun gevederde naamgenoot, de eieren in het nest van een andere soort.

We kunnen het bijenleven stimuleren door een aantal van hun favoriete bloemen aan te planten. Bijgaand een zeer beperkte selectie. In het voorjaar zijn sneeuwklokjes, krokussen, hyacint en longkruid goede bijenlokkers. Tijm, rozemarijn, lavendel, marjolein, salie, toorts en guldenroede voor de zomer, en aster, hemelsleutel en koninginnekruid in de herfst. Over het algemeen trekken de meeste bloemen wel bijen aan, al is de ene meer favoriet dan de andere. Een echte top bijenlokker wil ik nog even apart noemen en wel de Phacelia, een plant die veel als groenbemester wordt gebruikt.

 

Naast bijen vliegt er van alles door de lucht: muggen, vliegen, hommels, hoornaren, meelmotten, libellen, graafwespen, kortom, teveel om op te noemen. Dit levert een flink gegons en gezoem en gebrom op. Dat het er zoveel zijn merk je goed als je een stukje autoweg rijdt en het zicht door je voorruit steeds verder belemmerd wordt door de inhoud van UVI’s. (Uiteenspattende Vliegende Insecten). Toen ik gistermiddag tussen Dommelen en Bergeijk reed en de auto  voor  me zijn voorganger ging inhalen, viel mijn blik op een motor met zijspan, die toen voor me kwam te rijden. In de zijspan zat niet de liefhebbende echtgenote of vriendin van de bestuurder, maar zijn hond! Zijn oren flapperden in de wind en hij keek parmantig om zich heen. Heerlijk, lekker toeren met het baasje. Wie doet me wat. Even later stond de motor stil voor het stoplicht. Ik zag dat de bestuurder iets deed bij zijn hond: hij zette zijn motorbrilletje even goed. Een kat of hond in een mandje voor of achter op de fiets, dat zie je wel vaker. Maar een hond in een zijspan van een motor en dan ook nog met een brilletje, dat was echt de eerste keer. Gekker moet het toch niet worden. Maar, last van rondvliegende insecten zal hij in ieder geval niet hebben gehad.

 

       

1.                                                         2.                                                          3.

1. Of hij ‘Fire’ ook gezongen heeft……

2. Koninginnekruid is een van de favorieten van de bij

3. Ook een vijver trekt veel insecten aan waaronder deze juffer.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE