7 juni 2009 

7 juni 2009

Aards of buitenaards.

 

’s Morgens scheen de zon nog even maar als ik richting Neer rijd is de lucht bewolkt. Het is wel nog droog. Een paar maanden geleden gaf ik een lezing met als onderwerp ‘Fotografie in de tuin’. Een stuk geschiedenis, een stukje techniek maar vooral hoe krijg ik mijn tuin het mooist in beeld. Welke trucs, of beter gezegd met welke technieken haal ik het beste uit mijn fototoestel. Ik zette nog enkele van die zaken op papier en ben op weg naar de tuin van de familie Delissen om met een groepje geïnteresseerden de theorie om te zetten in praktijk. Ik  leg enkele zaken nogmaals uit. De gouden regel, het gebruik van natuurlijke kaders, de invloed van de automatische witbalans op bepaalde extreme kleuroppervlakten in foto’s. Ook de balans tussen diafragma en sluitertijd en welke invloed dit weer heeft op de scherptediepte en hoe je hiermee een bloem los kunt maken van de achtergrond. Vervolgens gaat iedereen aan de slag in deze prachtige tuin met een oppervlakte van 7.500 m2, de Lotjeshaof.

 

In 1927 werd deze boerderij gebouwd door de opa van de huidige bewoner, Lodewijk Delissen. Deze Lodewijk werd Lotje genoemd en zo kreeg de boerderij zijn naam. In 1942 werd de boerderij overgenomen door zijn zoon die de lijn van gemengd bedrijf voortzette. In 1984 nam diens oudste zoon het bedrijf over en langzaam veranderde de interesse in het tuinieren van groentetuin naar siertuin. Mee en mee werd de siertuin verder uitgebreid. Strakke symmetrische stukken, met buxus afgescheiden bloemperken en topary met een heel intiem karakter, gaan langzaam over in een ongedwongen tuin in Engelse landschapsstijl met prachtige borders en een geweldige vijver. Aan de rand van de vijver steelt een imposante gunnera de show. De bloeiwijzen, verscholen tussen de gigantische bladeren van meer dan twee meter hoog, doen onwezenlijk aan. En dit alles groeit uit van niets tot deze hoogte in zes weken tijd! Als dat geen wonder der natuur is.

 

De lucht betrekt steeds verder en het wordt alsmaar donkerder. Bovendien steekt er een flinke wind op. Allemaal factoren die het fotograferen bemoeilijken. Groot diafragma verkleint de scherptediepte en er ontstaat bewegingsonscherpte door de flinke wind als de sluitertijd te lang wordt genomen. Tijdens het fotograferen worden er vragen gesteld van allerlei aard. Wat is macro, en hoe kan het dat deze macrofoto niet scherp is. Hoe zou jij de compositie van deze foto bepalen en, moet die boom er wel of niet bij. Als het na de koffie begint te regenen, en de lucht steeds donkerder wordt, worden de omstandigheden nog ongunstiger. Ik leg uit dat de meeste digitale camera’s de mogelijkheid hebben om de ‘film’gevoeligheid in te stellen. Door een beetje kwaliteit in te leveren kun je zo toch nog fotograferen.

 

Ik had mijn statief meegenomen. Dit kwam onder andere goed van pas bij het fotograferen van het ‘binnenwerk’ van de gunnera. Geweldig. Aards of buitenaards?

 

 

     

 

                                                                                                                           Aards of buitenaards? 

 

 

     

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE