15 juni 2008

15 juni 2008

Koningin van Limburg

De koningin onder de bloemen is ongetwijfeld de roos. Rosa, zoals zij officieel heet. Een ontelbaar aantal rassen, ontstaan door een even zo ontelbaar aantal kruisingen. Bij de meeste cultivars is de afkomst dan ook niet meer na te gaan. Vandaar dat de officiële naam niet meer is dan de geslachtsnaam Rosa, gevolgd door de cultivarnaam. De soortaanduiding ontbreekt.

Je hebt ze in alle maten en groeiwijzen, kruipend of klimmend. Struik of op stam. Er zijn prachtige rassen bij. Qua kleur en geur meer dan de moeite waard. Zij heeft een goede verzorging nodig en de juiste bemesting. De zuurgraad van de bodem is ook erg belangrijk. Ook moet een roos open en zonnig staan zodat ze na een regenbui snel opdroogt. En dat is bij mij juist het probleem. Toch heb ik er twee: de ‘New Dawn’, een probleemloze klimroos en  de ‘Guirlande d’Amour’, waarvan alleen al de naam prachtig is.

Menig tuinliefhebber heeft bij de roos een dubbel gevoel. De onovertroffen schoonheid gaat vaak gepaard met een groot aantal hardnekkige ziektes, aandoeningen en ongedierte. Meeldauw, valse meeldauw, roest, sterroetdauw en luis. Rozen worden dan ook vaak behandeld met een breed scala van chemische bestrijdingsmiddelen. Of…..  kunnen we straks ook gaan zeggen wérden behandeld.

Begin jaren zeventig is men begonnen met onderzoeken welke soorten minder of helemaal geen last hadden van al deze kwalen. Er bleek duidelijk verschil in gevoeligheid. En dit onderzoek werd steeds verder uitgebreid.  Er zijn nu een vijftal rosaria in Nederland waar bestaande rassen en nieuwe cultivars worden getest op resistentie tegen alle bekende rozenziektes. Het dichtstbijzijnde rosarium is de toprozentuin in Lottum. In deze ‘testvijvers’ wordt geen enkel bestrijdingsmiddel gebruikt. Drie jaar lang wordt er gekeken of de plant gezond blijft, zonder te spuiten. Wordt ze ziek dan verhuist ze naar de vuilnisbak. Doorstaat zij de test dan krijgt zij het predikaat Toproos. Elk jaar worden deze toprozen herkeurd op dezelfde criteria. Goede gezondheid, bloeirijkheid, groeikracht, vorm en kleur, en schoning van de uitgebloeide bloem (blijft de bloem niet lelijk op de struik zitten?).Een Toproos is een roos die je met een gerust hart kunt kopen en in je tuin planten. Gegarandeerd gezond. Bijna niet te geloven!

Ook in Duitsland is men met een soortgelijk project bezig. De ADR-roos is de Duitse equivalent van de Toproos. (ADR – Algemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung) Ben je op zoek naar een probleemloze roos kijk dan even op de lijst van dit jaar.

In 2007 werd door de Belgische rozenkweker Jef Orye een nieuwe cultivar gekweekt en genoemd naar het jubilerende radioprogramma Limburgs Land van Ger Houben op L1. Een remonterende oudroze, naar blauw neigende struikroos. Remonterend wil zeggen herbloeiend, maar met tussenpozen. Dit in tegenstelling tot de doorbloeiende roos die continu bloeit of de roos die slechts éénmaal per jaar, enkele weken achter elkaar bloeit. De bloemknoppen kunnen goed tegen de regen. Het is, met zijn gezond donker blauwgroen blad, een prachtige plant die ook nog eens heerlijk geurt. Zeker een roos die kans gaat maken op dit predikaat. Afgelopen week kreeg ik ook een exemplaar. Ik ben heel benieuwd hoe deze roos zich de komende jaren zal ontwikkelen. Mijn eigen Terra Limburgia op mijn eigen stukje ‘Limburgs land’.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE