24 januari 2016

24 januari 2016

Tuinieren met de maan

De afstand er naartoe is groot, zo’n 400.000 km. Je zou denken dat de invloed van de maan op zo’n grote afstand minimaal zou zijn. Toch is niets minder waar. Neem vólle maan,  dat is het vandaag, de vreemdste dingen gebeuren, weerwolven worden actief. Het aantal geboortes tijdens volle maan is aanmerkelijk hoger dan op een ‘gewone’ dag. Ook pech, misdaad en ongeluk, worden vaak veroorzaakt door volle maan. Tenminste dat geloofde de vroegere mens. Het kon je zelfs waanzinnig maken. (De Engelse woorden ‘lunatic’ (krankzinnig) en ‘loony’ (dwaas, zot) zijn allebei afgeleid van het Latijnse Luna, dat maan betekent.)
Modern onderzoek heeft aangetoond dat de maan ons mensen echt niet met rust laat. Niet alleen onze stemming maar ook ons lichaam wordt beïnvloed: met wassende maan neemt het de voedingsstoffen beter op terwijl het ze met afnemende maan weer beter uitscheidt.

Maar het gaat verder. De maan oefent ook verder nog invloed uit op onze planeet. De aarde, zon en maan werken als magneten op elkaar. De maan trekt het water naar zich toe waardoor hoogwater, vloed, ontstaat. Doordat de aarde langzaam rond draait trekt de maan telkens een ander ‘stuk’ water naar zich toe. Als het water niet wordt aangetrokken zakt het terug en wordt het eb. Dit is misschien wel het bekendste voorbeeld van de invloed van de maan.

De maan laat eveneens de plantenwereld niet ongemoeid. Hij trekt niet alleen het water uit de zeeën aan, maar ook het water dat in de grond zit en zich in planten bevindt. Omdat planten voor een groot gedeelte uit water bestaan reageren ze door meer of minder vocht in de bovengrondse delen op te nemen. De vochtigheidsgraad van de grond is belangrijk wanneer zaden moeten ontkiemen en de vrucht is het best als hij het meeste vocht bevat, dat weet iedere tuinier. Maar snoeien moet je weer juist niet doen met volle maan omdat het vocht dan als het  ware uit de wonden getrokken wordt.

Onze voorouders wisten er al van en leefden en werkten dan ook volgens het ritme van de natuur. Vroeger werd bijvoorbeeld bij het kappen van bomen, waarvan het hout gebruikt werd, rekening gehouden met de stand van de maan. Het moest zo min mogelijk vocht bevatten. De kwaliteit werd voor een groot deel bepaald door het tijdstip van de kap.
Rudolf Steiner (1861 – 1925) was de eerste die zich intensief bezig hield met biologisch-dynamisch tuinieren. Hij onderzocht het verband tussen de levensprocessen in de plant en hoe de krachten vanuit de kosmos hierop inwerken.
Voor alle werkzaamheden in de tuin bestaan er gunstige en ongunstige dagen,
bepaald door de invloeden van de planeten. Maria Thun (1922-2012) heeft daarna nog jarenlang allerhande proeven gedaan en gebleken is dat niet alleen de maanfase maar ook de stand van de maan ín de dierenriem van invloed is.

Even eenvoudig, in het kort, de vier maanfases en wat dan te doen.

Nieuwe maan. De maan staat precies tussen de aarde en de zon. Doordat op dat moment alleen de achterkant wordt belicht kunnen we hem niet zien. De aarde begint met intensief opnemen. Deze tijd is ideaal om zieke planten te behandelen. Ze genezen snel.


Wassende maan. Het eerste kwartier. De maan wordt weer zichtbaar als een smalle sikkel aan de rechterkant. Verzorging doet de planten nu goed. Planten wortelen snel. Maar je mag nu niet bemesten. Alles wat zijn oogst boven de grond produceert kan nu worden gezaaid of geplant.

Volle maan. Er bevindt zich een maximale hoeveelheid vocht in de grond. Gunstig voor het verzamelen van geneeskrachtige kruiden. Dit is dé ideale tijd om te bemesten. Je mag nu absoluut niet snoeien.

Afnemende maan. Laagste vochtniveau. Alles wat ín de aarde actief is wordt gunstig beïnvloed. Wortelgewassen die nu gezaaid of geplant worden doen het wonderbaarlijk goed. In deze periode kan nog bemest worden. Ook kun je nu bomen en struiken snoeien.

Zoals ik al vermeldde, deze wetenschap gaat nog veel verder; klimmende en dalende maan spelen een rol, en de wisselende afstand tussen de maan en de aarde. In 1963  stelde Maria Thun een kalender samen waarin rekening wordt gehouden met al deze zaken. Een eenvoudigere kalender, compleet met wat je van dag tot dag kunt doen als je wilt tuinieren met de maan, vind je hier. Maar ben je geïnteresseerd en wil je meer, de uitgebreide zaaikalender van Maria Thun wordt nog steeds elk jaar uitgegeven, helemaal aangepast aan de kosmos van dat jaar. Hierin staat trouwens veel meer dan alleen de zaaitijdstippen. Ben je geïnteresseerd, schaf dan deze kalender eens aan.

Maar mocht dit allemaal je iets te ver gaan, met hetgene hierboven staat kom je ook al een heel eind.

 

Rudolf Steiner                Maria Thun (afbeeldingen internet)

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE