Ontwerpvoorbeelden

Hier vind je enkele van mijn ontwerpen. De meeste ontwerpen zijn vrij recent. Dit houdt in dat de tuinen nog in ontwikkeling zijn. Na enkele jaren krijgt een tuin pas echt ‘body’. In de loop van de komende maanden zullen deze tuinen worden gefotografeerd zodat je een betere indruk krijgt van het ontwerp.

 

Tuin in Chevremont, Kerkrade.  Woning eerste helft negentiger jaren vorige eeuw. Oppervlakte tuin: 540 m2.

Toen de woning werd gekocht was de tuin al jaren verwaarloosd. Bij aanleg te vol geplant. Ronde vormen. Natuurlijke vijver. Tuin loopt op naar achteren.

Bijna alles werd gerooid.

Wensen/eisen: Tuinhuis. Natuurlijke vijver moet worden vervangen door een strakke rechtlijnige vijver. Voldoende zitgelegenheid/terrassen.

 

Er werd een groot terras gepland, direct achter het huis. Via trapjes kom je bij het vijverterras. Dit terras wordt omzoomd met taxushagen die van dit vijverterras een soort vijverkamer maken. Gepland op dit terras, in de verharding, als paddestoel geschoren haagbeuken. Opdrachtgever gaf de voorkeur aan olijfboompjes die een mediterraan karakter aan dit tuinonderdeel geven. De olijfboompjes zijn na de koude winter 2008/2009 vervangen door Salix integra 'Hakuro-nishiki' Rechtsachter een schaduwterras. Van de verloren strook grond naast het huis, die aanvankelijk vol stond met heesters werd een jeu de boulesbaan gemaakt, compleet met platanen.

Tuin is volledig aangelegd. 

 

 

 

 

     

  

     

 

 

 

 

 

Tuin in Bekkerveld, Heerlen. Naoorlogse woning. Oppervlakte tuin: 200 m2

Woning is hoekwoning van een rij. Tuin was overgroeid met struiken en heesters. Magnolia in achtertuin, waarschijnlijk meteen na de bouw geplant. Grote conifeer in achtertuin. Achtertuin wordt omsloten door haag van haagbeuk. Voortuintje gras. Haagbeuk heggetje net als de overige woningen in de straat. Verder Hortensia’s, Rododendron. Garage in achtertuin. Breedte doorgang langs het huis is echter voor hedendaagse auto’s aan de krappe kant.

Wensen/eisen: Tuin in de stijl van het huis. Buxuspatroon voortuin. Achtertuin bij voorkeur ronde lijnen. Plantenwens: o.a. Hosta’s, Ridderspoor, Hortensia’s. Magnolia moet behouden blijven, net zoals een met klimop overgroeide prunus. Garage wordt door de smalle doorgang niet meer als garage gebruikt. Eventueel afbraak en herbouw, c.q. andere bestemming.

 

Ik maakte in dit geval twee schetsontwerpen; een met alleen ronde vormen en een met een combinatie van ronde en rechte lijnen. De voorkeur werd gegeven aan de tuin met de combinatie. De garage wordt verbouwd tot deels berging en deels tuinkamer. Aansluitend aan de tuinkamer komt een terrasje. Een lang recht pad loopt vanaf het terras achter het huis naar een blikvanger aan het einde van de tuin. Via deze zichtas wordt de blik getrokken naar het achterste stuk van de tuin, hetgeen meer diepte suggereert . Langs de buitenkant wordt in de achtertuin een taxushaag geplant. (Hoogte 180cm). Op twee plaatsen tegen deze heg worden ‘blokken’ van taxus geplant. (100cm). Een cirkelvormige buxushaag (40cm) scheidt een ‘hoge’ en een ‘lage’ border van elkaar. Het pad wordt gekruist door een pad vanaf het tuinkamerterras naar een zitje onder de prunus. Twee leiplatanen voorkomen inkijk op het terras achter het huis.

Naast het huis worden alle planten geruimd om plaats te maken voor een carport, los van het huis. Voortuin: buxuspatroon met hortensia’s. Twee leilindes voorlangs zorgen voor hoogte in deze voortuin.

 

Ontwerp begin april 2008. Tuin is gedeeltelijk aangelegd.

 

 

 

  

Tuin op Hoogveld, Heerlen. Nieuwbouwwoning. Oppervlakte tuin: 380 m2

Woning is hoekwoning van een rij. Strak huis, plat dak. Donkere steen.

Het terrein loopt sterk af, 1 meter achter het terras. In dit achterste stuk van de tuin is een wadi gemaakt. (Dit is een voorziening voor de infiltratie van regenwater. Een wadi is een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren. Een wadi helpt verdroging van de bodem tegen te gaan, vormt een buffer bij overvloedige regenval, en draagt bij aan de zuivering van het water.) Al het regenwater wordt niet via de riolering afgevoerd maar via deze wadi aan de natuur terug gegeven. Aan de oostkant, naast de oprit, loopt de tuin sterk af.

De oprit, het terras en een pad achterom was al gelegd. Tegels, 1x1m, blauwe hardsteen. Wensen/eisen: Moderne strakke tuin. Speciale aandacht voor de kleuren zwart en wit in de beplanting. Aan de voorkant verplicht een heggetje van haagbeuk. Wadi moet blijven.

Aan de oostkant, voorste helft van de tuin, wordt een keermuur gepland, waardoor de volledige breedte van de (voor)tuin kan worden gebruikt. De beplanting van de voortuin en langs het huis wordt heel eenvoudig gehouden. Eén grassoort, met een tussenafstand van 50cm, wordt in een rechtlijnig patroon gezet. Om hoogte te creëren worden drie bomen op gelijke afstand van elkaar geplant. Ik kies voor de Gleditsia triacantohos ‘Sunburst’. Lichtgroen blad, hetgeen mooi contrasteert tegen de donkere steen van het huis. Een deel van de achtertuin en de tuin aan de zijkant worden door taxushagen afgescheiden van de rest en de buren. In het achterste deel van de tuin is een plankenterras gepland dat even hoog ligt als het terras achter het huis. Omdat dit het laagste stuk van de tuin is komt dit dus 1 a1,5 meter hoog te liggen. Via een loopbrug van metalen roosters is dit terras bereikbaar. Dit achterste stuk van de tuin wordt afgescheiden van de omringende buren met een omheining van gaas en klimop. Hoogte 1,8 meter. Alleen aan de achter- en zijkant wordt deze afscheiding hoger (1,5 meter boven het plankenterras). Drie bomen aan de achterkant voorkomen inkijk op het terras.

 

Tuin is, met enkele wijzigingen, aangelegd.

 

     

 

     

Foto's: juli 2011.