7 september 2008

7 september 2008

Herfstdraden.

Toen ik vanmorgen met mijn appeltje naar buiten liep voor het rondje door de tuin voelde ik ze weer. Op de meest vreemde plaatsen. Herfstdraden. De eerste tekens van een langzaam naderende herfst. We hopen natuurlijk allemaal op een ‘Indian Summer’ , een mooie nazomer, want september en oktober kunnen nog heel mooie dagen geven. Toch zijn spinnen al op de meest vreemde plaatsen bezig met het spinnen van hun vallen. Ongelooflijk als je ziet welke afstanden deze kleine beestjes weten te overbruggen. Als je na een half uurtje nog een keer over hetzelfde pad loopt dan wordt de weg al weer ‘versperd’. Soms zie je zo’n spinnetje bezig met het weven van zijn web. Met een snelheid en een precisie waar ik met verbazing naar kan blijven kijken. En als zo’n ragfijn web uiteindelijk af is begint voor de spin het echte werk. Wachten, wachten en nog eens wachten. Wachten tot een niets vermoedend vliegje verstrikt raakt in zijn web. En voor het vliegje is er dan geen ontkomen meer aan. Vakkundig wordt hij verdoofd en ingewikkeld. Een krachtig gif lost alles, van hersenen tot en met de ingewanden, in het vliegje op waarna de spin de hele ‘soep’ eruit  zuigt.

Hoewel veel mensen kippenvel krijgen bij het zien van spinnen zijn het toch heel interessante beestjes. Wist je bijvoorbeeld dat:

-          Het web van een gewone kruisspin uit maar liefst 60 meter draad kan bestaan.

-          Een vrouwtjes kruisspin in minder dan een minuut duizend eitjes kan leggen

-          Veel jonge spinnen hun moeder opeten

-          Dat je van een theelepel spinsel wel een miljoen webben kunt maken

-          Het gif van een Zwarte Weduwe vijftien keer zo giftig is als dat van een ratelslang.

-          Er een spinnenras bestaat waarbij de vrouwtjes duizend keer zwaarder zijn dan de

           mannetjes

-          Er al 400 miljoen jaar spinnen op de aarde rondlopen

-          De levensduur varieert van drie maanden tot dertig jaar.


Maar ter geruststelling voor alle mensen die bang zijn voor spinnen nog even dit. Hoewel er in Nederland tot nu toe zo’n 500 soorten bekend zijn is er geen enkele soort giftig. Spinnen vallen niet aan. Ze vangen enorme hoeveelheden insecten waaronder muggen. Met andere woorden spinnen doen ontzettend veel goeds voor ons. Dus als er een ding is in je tuin is waarmee je in het najaar blij zou moeten zijn dan zijn het wel…..herfstdraden!

VOORGAANDE                                                                            VOLGENDE