30 november 2008 

30 november 2008

Echt of namaak

In tuinen vind je, naast een keur aan planten, nog allerhande andere zaken om hem leuker of boeiender te maken. Naast potten met zomerbloeiers, subtropische planten en palmen siert de een zijn tuin op met een keur aan beelden, van een levensgrote verweerde Romeinse schone tot bronzen veulen. De ander huisvest er de nationale collectie van tuinkabouters. Ook Boeddha’s zijn populair en heel wat soldaten lijken vandaag de dag gedeserteerd uit het Chinese terracotta leger. Allemaal van steen, cement, hout of metaal. Echt is hier geen optie. Voor een Romeinse schone van vlees en bloed in een mediterraan antiek jurkje is het hier veel te koud; met een echt veulen in de tuin blijft er van je bloemen en planten weinig meer over. En vind maar eens een clubje tuinkabouters die de hele dag met kruiwagentjes en harkjes in jouw tuin aan de slag willen. Ik kocht afgelopen zomer twee kippen en een haan. Net als de Chinese soldaten ook terracotta. Achter in de tuin ‘scharrelen’ ze, als bevroren, hun maaltje bij elkaar. Toch, achteraf gezien zou het natuurlijk veel leuker zijn geweest om daar een paar echte kipjes te zien lopen en dat had natuurlijk wel gekund. Maar de ruimte is helaas te beperkt.

Rob en Yvonne houden wel van echt. Een ezel stond eigenlijk bovenaan de lijst maar hiervoor geldt hetzelfde als het veulen; er blijft niets over van je tuin. Achter in hun tuin staat al jaren een prieel. Dit prieel lag aan een grote vijver en het was dé favoriete plek om na een drukke werkdag lekker te ontstressen. Na de geboorte van de kinderen is de vijver gedempt. Een deel van de charme van het prieel is daardoor verdwenen en het wordt bijna niet meer gebruikt. Het plezier is eraf. De knoop werd doorgehakt. Een nieuwe bestemming; het zal worden ‘verbouwd’ tot kippenhok en -ren. Gekozen werd een Duits krielkipje, de Vorwerker, een heel rustig ras.  Zie je het al voor je, drie dametjes, Willemijn, Claire en…….Francien, de hele dag heerlijk kakelend over ditjes en datjes.  En Dr. Rossi, die altijd klaar staat met een luisterend oor en goede raad.  Maar of het bij deze Dr. Rossi alleen bij woorden blijft? Of dat hij ook nog de ‘daad’ bij het woord voegt?

Maar even zonder gekheid. Wist je dat de kip een van de oudste huisdieren is en al 4000 jaar geleden werd gehouden? Eerst als offerdier,daarna voor hanengevechten en pas later voor hun eieren. Rond 400 voor Christus hield iedere Athener, zelfs de armste, zijn eigen legkip. Van Griekenland was het toen nog maar een kippensprongetje naar Rome en toen de Romeinen heel Europa veroverden ‘veroverde’ de kip een zelfde gebied.

Nog een leuk weetje. Wist je ook dat er in een groep kippen een uitgesproken sociale rangorde heerst? Iedere kip weet precies wat zijn plaats in de groep is. Dit wordt de pikorde genoemd. Zet je tien kippen bij elkaar die elkaar voor de eerste keer zien dan zullen ze zich in koppels verdelen en beginnen te vechten. Uit ieder koppel komt een winnares te voorschijn. Zij is de dominerende kip. Vervolgens zullen de dominerende kippen paren vormen en vechten en hier komen ook weer winnaars uit naar voren. En dit gaat zo door tot de rangorde van 1 tot 10 bepaald is. Nummer 1, de hoogste in rang, mag pikken naar alle andere kippen. De nummer 2 mag pikken naar alle ‘lagere in rang’ maar pikt nooit naar nummer 1. De nummer 10, die minder is dan wie ook, pikt naar niemand maar kan wel door iedereen gepikt worden. Deze ontdekking heeft een ommekeer teweeg gebracht in het onderzoek naar het sociale gedrag van dieren.

Floris en Jolie moeten nog even wachten want ze zijn er nog niet, die ‘Gooische dames’, maar wat ik nu wel al weet dat ze voor héél veel plezier zullen zorgen………, en ook voor heel veel lekkere eitjes. En dat kan ik helaas van mijn kippen niet zeggen.

 

 

 

 

 

 

In de Larousse Agricole werd in 1922 al veel aandacht geschonken aan 'la poule', de kip.

 

Reacties:

Naam: Tja dat kan natuurlijk niet missen: Rob & Yvonne Woonplaats: Heerlen 

Reactie:

Wat kun je toch weer leuk schrijven! En wat een eer om in jouw column genoemd te worden. Rob heeft al al het groen dat over het dak van ons prieel gegroeid was (ruim 4 grote containers!) verwijderd. Volgend weekend gaat hij verder aan de slag en we zijn benieuwd! Toevallig zagen we dat bij Aveve alle kippenhokken 50% zijn afgeprijsd. We hebben ze goed bestudeerd maar kopen ze niet want ons binnenhok hoeft niet waterdicht te zijn. Nou, bedankt voor het leuke item en veel groetjes van Rob, Yvonne, Floris en Jolie.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE