2 mei 2010 

2 mei 2010

Oranje

 

Vorige maand was het erg droog en zonnig, en dat is niet goed. Niet goed voor je tuin bedoel ik dan natuurlijk. Een droge april, is niet der boeren wil. Maar aprilse regen, daar is hun veel aan gelegen. Een van de vele weerspreuken. Wijsheden die allemaal aangeven dat regen in april heel belangrijk is. Voor veel planten betekent dat, dat ze nog niet echt op gang komen, rustig aan doen en door het watergebrek veel langzamer groeien en bloeien.

 

Wemeldinge, eergisteren. Van een droge april is op dat moment echter geen sprake als de koningin met heel haar familie uit de bus stapt. Stromende regen zelfs. Paraplu's worden snel opgestoken om onze vorstin en haar gevolg droog te houden. Mensen onder oranje paraplu’s met allerhande oranje attributen lijkt het niet echt te deren. Schoolkinderen in doorweekte oranje shirts staan al lang langs de route en zingen vol vuur hun ingestudeerde liedjes. Normaal zorgt zoveel regen voor een treurig plaatje maar nu maakt al het oranje het toch een beetje minder triest, een tikkeltje zonnig zelfs.

 

Oranje, de kleur van ons koningshuis maar ook meteen van Nederland. Oranje is een synoniem voor Nederland. Bij elk nationaal feest kleurt alles in deze kleur. Maar wat is het een felle kleur, zeker niet mijn favoriet. Waarom is er eigenlijk niet voor groen gekozen? Die vraag is natuurlijk gemakkelijk te beantwoorden: omdat Willem van Oranje Willem van Oranje heette en niet Willem van Groen.

 

Oranje is een moeilijke kleur in de tuin en lang niet iedereen wil deze kleur toepassen. Er zijn relatief weinig oranje bloemen voor gematigde tuinen en dat komt misschien wel omdat deze kleur niet echt goed tot zijn recht komt onder onze sombere noordelijke luchten. Ondanks deze beperking is er toch keus uit een aantal planten met oranje bloemen variërend van de oranjerode crocosmia via het zuivere oranje van de goudsbloem tot het oranjegeel van verschillende soorten afrikaantjes.

 

Oranje harmonieert van nature niet met het felle groen van veel bladsoorten en daarom zal veel van het lichte groen vervangen moeten worden door donkergroen of donkerpaars blad. De aangrenzende kleuren van oranje zijn rood en geel; die drie kleuren kunnen samen worden gebruikt, maar het is misschien mooier om er maar twee van de drie te gebruiken. Probeer eens een mengeling van oranje en gele afrikaantjes. De herfst is een geschikte periode om oranje en rood als aangrenzende kleuren te gebruiken, bijvoorbeeld door een aantal struiken uit te kiezen op hun herfstkleur of door een border aan te leggen met oranje en rode bloemen. De complementaire kleur (de kleur die in de kleurencirkel pal er tegenover ligt) van oranje is blauw en combineert dus goed maar door de overweldigende hoeveelheid groen die meestal aan deze blauw bloeiende planten vastzit is het toch moeilijk toe te passen.

Oranje komt vaak het best tot zijn recht als het los van andere kleuren wordt gebruikt. Zet eens een bloembak vol met Tulipa ‘Oranje Nassau’ en je weet niet wat je ziet. De bak straalt gewoon en helemaal, als je hem ook nog blauw verft.  

 

We zijn ondertussen alweer een paar uur verder. De Oranjes zijn inmiddels bezig aan hun bezoek aan Middelburg. De regen is gestopt, de paraplu's opgeruimd en de zon schijnt zelfs. Het mag dan niet mijn favoriete kleur zijn, toch geeft al dit oranje een blij gevoel. Straks toch nog even op zolder zoeken want ik geloof dat ik nog wat zaad heb liggen van de Calendula officinalis, oftewel de goudsbloem. Ik ga het toch eens proberen in mijn tuin: oranje.

 

     

 

Hoezo, oranje niet mooi

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE