28 september 2008

28 september 2008

Kamers vrij

Wat lijkt de vakantie al weer lang geleden. Lange hete dagen, zwoele avonden. Genietend van ’niets moet, alles mag’, allemaal onder de mediterrane zon. We mogen de laatste weken zeker niet klagen. Maar de ochtenden zijn fris en het duurt lang voordat de zon de regie overneemt. En hij moet hem helaas ook weer snel overdragen. Nog even en dan komen de vakantiegidsen weer op tafel, op zoek naar een kamer, een chambre d’hôtes voor volgend jaar; een leuk pensionnetje of hotelletje.

De laatste zonnestralen schijnen door de dakplataan en geven een warm licht op een ander hotelletje. Een bijenhotel. Bij een lezing van de regionale afdeling van Groei en Bloei, een vereniging van en voor ‘groenliefhebbers’, kocht ik een aantal loten. Tot mijn verbazing won ik dit keer iets, en wel een hotel! Het klinkt duur, net als bij monopoly. Een hotel op de Kalverstraat, € 100.000,- . Maar mijn hotelletje is een stuk kleiner. Het heeft wel héél wat kamers. De bouw ervan heeft ook heel wat minder gekost. Het werd leeg, zonder bewoners opgeleverd. Als je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen kijk dan maar alvast beneden.

De laatste jaren wordt veel meer gekeken naar de samenhang in de natuur. En insecten spelen hierin een belangrijke rol. Het belang van dit samenspel wordt steeds meer onderkend. In het najaar laten we de tuin steeds meer met rust. Het winterklaar maken, waarbij een tuin bijna helemaal gestript wordt, gebeurt alleen nog door de ‘oudere’ generatie, die vindt dat de tuin netjes de winter in moet gaan. Op die manier worden veel overwinteringplaatsen opgeruimd. Het hele dierenleven, en ook vaak de planten, zijn veel meer gebaat bij de ‘rommelige’ wintertuin, waar wél voldoende schuilplaatsen en voedsel te vinden zijn.

Het bijenhotel speelt ook in op deze visie. Buiten de bekende honingbij zijn er nog honderden andere soorten bijen in Nederland te vinden. Bijen trouwens, die zelden steken. Bijen die een belangrijke rol spelen bij de bevruchting van de planten in jouw tuin. Door de achteruitgang in de flora en nestgelegenheden worden veel soorten in hun voortbestaan bedreigd. Een bijenhotel helpt. Het bestaat uit een groot aantal holle bamboestokken. Een vrouwtjesbij maakt in een bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje, wat pollen en wat nectar voor de larf. En het nageslacht is zeker gesteld! De uitvoering die ik won ziet er mooi uit; keurig houten  kastje, zinken puntdakje. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk. Een bijenhotel is ook heel goed zelf te maken. Een aantal bamboestokken, ingekort tot 10 cm, worden samengebonden. Eventueel ook in een kistje. Wat je ook kunt gebruiken is een blok hout waarin je met een houtboor diverse gaten boort. Zorg ervoor dat het op een droge plaats wordt opgehangen of maak anders een of ander dakje erboven zodat er geen regen in de stokjes kan lopen. Hang het bij voorkeur op een zonnige plaats en je kunt al snel de eerste bewoners verwelkomen.

Vanuit een ooghoek voel ik dat de zon reflecteert op het zinken dakje. Ik neem een kijkje dichterbij en zie dat een groot aantal van de bamboestokjes al bezet is. Maar een aantal van de kamers is nog vrij. Met de volgende vakantie ‘en France’ in gedachte, denk ik het bordje ‘Chambres Libres’ er zelf bij.

 VOORGAANDE                                                                                        VOLGENDE