27 september 2009 

27 september 2009

Egelweekend

 

Ik heb het hulpgeroep niet gehoord. Moet vrijdag- of zaterdagavond zijn geweest. Had hij even niet opgelet, of misschien wel dorst? Uitgegleden…..

 

Toen ik ’s ochtends het afgevallen blad weer uit de vijver schepte viel mijn blik op iets stekeligs. Eerst dacht ik dat het de bolster van een of andere vrucht was maar toen ik de drijfplantjes aan de kant schoof zag ik het. Wat een triest gezicht! Een jong egeltje. Oogjes dicht en de pootjes ver uitgestrekt. Verdronken. Yvonne had me hier al jaren geleden voor gewaarschuwd maar tot nu toe was het nog altijd goed gegaan. Door de droogte was de waterstand lager dan normaal en voor zo’n jonkie was dit hoogteverschil helemaal onoverbrugbaar. Toen ik even later tussen de waterleliebladeren nog meer stekeltjes zag bereikte de dag zijn dieptepunt. Niet één maar twee slachtoffertjes. Misschien waren ze wel met zijn tweetjes op onderzoek uit. Wie weet. Kom we gaan nog even wat verder. Mama kijkt toch net even niet. Misschien zitten daar nog meer van die lekkere slakken……..

 

Vorig weekend was het egelweekend. Iedereen werd opgeroepen egels in de gaten te houden, te tellen en door te geven hoeveel men er gezien had. Het aantal egels loopt sterk terug. Men heeft de indruk dat er nog maar de helft van het aantal egels is in vergelijking met halverwege de jaren negentig. De avond van tevoren had ik nog een volwassen en jonge egel door de tuin horen en zien scharrelen. De eerste trouwens sinds maanden. Was dat jonkie een van de twee? Voorgaande jaren zag ik ze veel vaker. Misschien dat dit ook de reden is van de slakkenplaag dit jaar. Als het begint te schemeren hoor je ze. Geritsel en geschuifel, en als je rustig blijft zitten zie je hem ook nog. En als je nog stiller blijft zitten loopt hij soms ook nog langs of tussen je voeten door.

 

Wist je trouwens dat:

-     De egel al 50 miljoen jaar voorkomt op aarde.

-     Hij ongeveer 6000 stekels heeft.

-     Volwassen egels een lengte hebben tussen 18 en 30 cm. Daar komt het staartje nog eens bij.

-     Ze tussen 600 en 1200 gram wegen.

-     Dat het goede zwemmers zijn.

-     Egels van alles eten: insecten, regenwormen, jonge muizen en gelukkig ook slakken!

-     Het leefgebied van een mannetje tussen de 20 en 40 ha ligt. En geloof me of niet, een vrouwtje al tevreden is met de helft.

-     De draagtijd 35 dagen is en als ze drie weken oud zijn ze al met moeder op pad gaan.

-     Na 2 à 3 maanden ze de deur uit gezet worden. Broertjes en zusjes trekken nog een hele tijd samen op. Dit vergroot hun overlevingskansen.

-     Dat er jaarlijks in Nederland tussen de 100.000 en 300.000 egels overreden worden.

-     De egel slaapt van oktober tot begin april. Ook jaloers?

-     En wist je dat ze de egel in Zuid Afrika krimpvarkie noemen?

 

Ik heb na dit drama meteen water bijgevuld. Aan de moeraskant hadden ze er sowieso uit gekund. Aan de andere kant heb ik een loopplank gemaakt zodat ze ook daar het water uit kunnen. Goed vastgezet want hij mag niet bewegen. Ik hoop dat dit voldoende is om een soortgelijk drama te voorkomen. Een egelweekend vind ik prima, maar niet op deze manier.

 

  

 

Jaren geleden liepen ook moeder en kids door mijn tuin. Met een schoteltje melk gelokt voor de foto. Maar, melk is heel slecht voor egels. Van de lactose krijgen ze enorme darmproblemen en diarree met vaak de dood door uitdroging als gevolg. Dus wat je hier ziet, niet doen!

 

2009 is uitgeroepen tot het jaar van de egel. Wat je wel en niet moet doen en nog meer informatie met betrekking tot egels vind je op hun site.

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE