25 maart 2012

25 maart 2012

Sprookjesachtig

Een wandelingetje door je tuin, al is hij nog zo klein, is nu toch het mooiste wat er is. Was er enkele weken nog maar nauwelijks iets merkbaar van de naderende lente, nu barst er van alles los: longkruid met zijn fris gekleurde bloempjes, de blauwe sterretjes van de sneeuwroem en ook de witte bloempjes van de Pachysandra geven aan deze favoriete bodembedekker een voorjaarsuitstraling. En wat dacht je van de tête-à-têtenarcisjes; de potjes en mandjes, door de jaren heen voor binnen gekocht, werden daarna buiten uitgeplant waar ze elk voorjaar opnieuw een stralend geel geheel vormen. Wat een gemis voor alle grindtuiniers die nu al moeten beginnen met het verwijderen van hardnekkige paardenbloemen en ander ongewenst inheems groen.

Sommige planten hebben zulke mooie namen dat ze alleen al daarom het kopen waard zijn. Ooit kocht ik de ‘Guirlande d’Amour’, puur en alleen vanwege zijn romantische naam. Achteraf bleek deze roos met zijn overweldigende waterval aan witte kleine geurende bloempjes een schot in de roos te zijn. En wat dacht je van de elfenbloem. Als je die in je tuin hebt wordt je hof dan niet vanzelf een sprookjesbos? Duwt de tuinkabouter nu toch echt wat harder tegen zijn kruiwagen of lijkt het maar zo? Allemaal gekheid natuurlijk.

Toch heeft de elfenbloem een feeërieke  schoonheid. Een week geleden sneed ik alle loof af om de bloemen goed te kunnen zien en enkele dagen geleden verschenen de eerste knopjes die in no time bescheiden begonnen te bloeien. Zo klein, zo subtiel en toch ó zo mooi. Van klein onopvallend knopje dat vanuit het niet uit de bruine grond lijkt te verschijnen, ontrolt het zich met de zonnekracht, zonne-energie, in een paar dagen tot een duidelijk aanwezig lieflijk bloempje. De elfenbloem is een ideale plant voor plaatsen in de schaduw. Zelfs in diepe schaduw gedijt ze nog. De grond dient wel voldoende humus te bevatten en zeker niet te nat te zijn. De Chinese soorten verdragen trouwens meer vocht dan de Japanse. Als je ze plant met een onderlinge afstand van zo’n 30 cm, heb je na enkele jaren een fraaie gesloten mat van elfenbloem.

Er is maar één elfenbloem afkomstig uit Europa, de Epimedium alpinum. Een groot deel van het sortiment werd al rond 1830 vanuit Japan geïntroduceerd. Hieraan veranderde maar weinig tot in het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw het door de Chinese overheid weer werd toegestaan om in de binnenlanden op zoek te gaan naar planten. Het tot die tijd bekende aantal werd met tientallen nieuwe soorten uitgebreid. Mount Omei bleek een van de belangrijkste vindplaatsen. In 2001 verscheen The Genus Epimedium van William T. Stearn die hierin 54 soorten beschrijft waarvan ruim de helft afkomstig is uit China.

Epimedium wordt in China vanwege zijn medicinale eigenschappen verzameld. Het zou een middel bevatten dat lustopwekkend werkt. Dit is later door Italiaanse onderzoekers bewezen. Het gevolg hiervan is dat er al soorten zijn die in de vrije natuur niet meer te vinden zijn. Lang geleden ontdekte een geitenhoeder dat telkens als zijn dieren van deze plant gegeten hadden ze niet meer te stoppen waren. De blaadjes van deze plant worden daarom in China yin yang huo genoemd, wat letterlijk geil geitenkruid betekent. De werking hiervan is gelijk aan die van Viagra.

Op de plek onder de dakplataan werd eerst lavendel geprobeerd maar eigenlijk was van tevoren al duidelijk dat de slagingskans hiervan klein was. Na twee jaar verhuisden ze, meer dood dan levend, naar een zonnig plekje in de volkstuin. Van een medelid van Groei en Bloei ontving ik enkele flinke pollen elfenbloem die ik een jaar later nog uitbreidde met een aantal kleine plantjes. In tegenstelling tot de lavendel hebben de elfenbloemen het zeer naar hun zin; ze bedekken het stukje volledig. En rond deze tijd worden we elk jaar opnieuw verrast door prachtige, lieflijke bloempjes. Sprookjesachtig.

      

In enkele dagen tijd verrast hij ons elk jaar weer.

  

De potjes en mandjes, door de jaren heen voor binnen gekocht, werden buiten uitgeplant waar ze elk voorjaar opnieuw een stralend geel geheel vormen. Rechts, de blauwe sterretjes van de sneeuwroem

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE