24 oktober 2010 

24 oktober 2010 

De walnoot

Afgelopen week heerlijk genoten van het Brabantse land. In de omgeving van Chaam woont nog heel wat familie van Lily. Toen mijn schoonvader en –moeder kort na de tweede wereldoorlog naar het zuiden verhuisden, omdat hij hier werk kreeg, bleef zijn enige broer Piet achter in Chaam. Piet was boer. En zoals het een goed katholiek gezin betaamt, groeide de familie elk jaar. De meeste ‘kinderen’ van Piet wonen nog steeds in de directe omgeving van Chaam en je bent er altijd meer dan welkom als je in de buurt bent. We wisten dat donderdag hun kaartavondje was, dit keer bij de enige zoon Wim, en vielen er onverwacht binnen. Nou ja, onverwacht. Het was inmiddels al bij allen bekend dat er weer familie uit het zuiden in Chaam was en we werden uitermate hartelijk verwelkomd. Met diverse agrarische producten, allemaal van eigen bodem, reden we ’s avonds weer naar ons vakantiehuisje, dat overigens op het erf van de jongste dochter, José, stond. Echte scharreleieren, boerenkooltoppen, stoofperen en een zak met walnoten. Maar groot! Noten van dit formaat had ik nog nooit gezien. Te groot voor mijn notenkraker!

 

De notelaar is een geweldige boom. Hij is trouwens niet van oorsprong inheems. De Romeinen brachten de notenboom via Griekenland vanuit Perzië naar onze contreien. Noten waren een kostbare lekkernij voor de Romeinen, die lang niet iedereen zich kon veroorloven.

De notenboom is nog steeds populair maar waarom? Er bestaat bijna geen minder opvallende boom. Van alle bomen komt hij als een van de laatsten in blad en verliest het ook weer vrij vroeg. De katjes zijn niet mooi en de vruchten ook niet. De boom is houterig zwaar van onderdelen met dikke takken en twijgen. Maar het hout is van topkwaliteit en wordt in de meubelindustrie veel gebruikt. De vraag overstijgt nog steeds het aanbod. Bij de ‘gewone’ man zijn de noten natuurlijk de reden om een Juglans nigra te planten. Bij boerderijen zie je ze veel want daar worden ze meestal aangeplant omdat ze muggen en vliegen op afstand houden.

 

Vandaag is het weer de eerste dag van de walnoot in de Keltische boomastrologie. Deze periode duurt tot 11 november. De tijd van 21 tot 30 april staat trouwens ook in het teken van de walnoot.

Degene die geboren is ‘als notenboom’ zit vol levensvreugde en laat dat ook aan iedereen merken. Van de andere kant is hij voortdurend bezig met belangrijke levensvragen en is hij constant op zoek naar de diepste zin van het bestaan. Hij is bereid zich veel dingen te ontzeggen als hij zo zijn einddoel beter kan bereiken. Als hij iets echt wil gaat hij door tot het bittere einde. Ook is hij geïnteresseerd in de krachten van het onbewuste. De voorjaarsnotenboom vindt geestelijk en materieel bezit belangrijk en neemt op zorgvuldige wijze zijn beslissingen. Vaak vraagt hij lichamelijk teveel van zichzelf. Een najaarsboom begint rustig en maakt de eerste eenentwintig jaar van zijn leven vaak een afwezige, dromerige indruk. Toch neemt hij alles intensief in zich op hetgeen jaren later naar boven komt. Als het om werk gaat begint hij in sommige gevallen aan een megaproject, tenminste als het hem interesseert.

 

Enkele weetjes, of is het bijgeloof?

-         De notenboom is de boom van de duivel, van macht en wellust. Wie onder een notenboom in slaap valt zal ernstig ziek worden. ("Waag u nimmer in den droom, onder enen notenboom." Jacob Cats)

-         De walnoot beschermt tegen blikseminslag, koorts, vervloekingen en toverijen. Hij wordt daarom ook toegevoegd aan de Kroetwusj, een oud katholiek gebruik.

-         Een op St. Jan (24 juni) door de vrouw geplukt notenblad dat in de linkerschoen van de echtgenoot wordt gelegd, voorkomt dat hij vreemd gaat.

-         Veel noten voorspelt een goede korenoogst het volgende jaar, en dat er het volgende jaar veel jongens geboren zullen worden.

 

Met een hamer kraak ik een van de ‘Chaamse’ noten. De schil is opvallend ‘dun’. Ze hebben een heerlijke zachte smaak. Maar eigenlijk moet ik ze natuurlijk nog enkele maanden laten liggen want ze worden alleen maar lekkerder. Of misschien is een walnotentaart wel een goed idee.

 

Recept walnotentaart voor vier personen

2 eieren

125 gram zachte boter

125 gram suiker

300 gram bloem

250 gram walnoten

 

Pel de walnoten en hak ze fijn met de keukenmachine.

Breek de eieren en scheid de dooiers en eiwitten. Klop de dooiers met de suiker. Voeg de gesmolten boter toe. Klop het eiwit stijf. Zeef de bloem en roer door het ei-suikermengsel. Spatel het stijfgeklopte eiwit er zachtjes door. Voeg als het deeg te dik is een beetje spuitwater toe.

Doe het deeg in een ronde bakvorm en zet deze 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie.

(bron: Tuinscheurkalender 2009)

 

Smakelijk!

 

  

Chaamse noot versus gewone Heerlense noot

Twee rechter afbeeldingen uit Larousse Agricole 1921

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE