24 juli 2011

Doorn Roosje

De regen van de afgelopen dagen doet de tuin goed. Ik heb de indruk dat de grond nu eindelijk weer voldoende vocht bevat om alle planten weer eens een flinke ‘boost’ te geven. De hortensia’s en de floxen hangen niet meer bij het geringste zonnestraaltje slap. De hosta’s knappen merkbaar op. Maar ook planten waar je het misschien niet zo van zou verwachten zijn gebaat met deze watergift, zoals rozen. Deze heb ik de afgelopen periode toch wel vaker gegoten, want rozen houden van water. Trouwens, áls je een roos water geeft, doe dat dan altijd bij de voet, nooit over de plant heen. Een roos zelf mag nooit te lang nat blijven want hij is heel gevoelig voor meeldauw, valse meeldauw, roest, sterroetdauw en ga zo maar door. Hoe langer hij nat blijft, des te groter het gevaar.
De regen heeft de bloemen van de rozen geen goed gedaan. Ze zijn enigszins verregend de laatste dagen. New Dawn bloeit nog, tussen clematisbloemen door. De roos blijft de koningin onder de bloemen. Alleen, geen roos zonder doornen, zoals het spreekwoord zegt en dat heb ik bij het planten van wat Fairyroosjes afgelopen week goed gemerkt.
Is het jullie trouwens al eens opgevallen dat de doorns, of eigenlijk moet ik natuurlijk zeggen stekels*, allemaal naar beneden wijzen? Een oude legende legt het uit.

God wordt omringd door een aantal aartsengelen. Zij zijn zijn boodschappers. We kennen er allemaal wel een aantal. De meest bekende zijn misschien wel Michael, Gabriel, Rafael en de hoogmoedige Lucifer. Lucifer was een aartsengel die zichzelf gelijk aan God wilde plaatsen, zelf God wilde zijn. Dit kon natuurlijk niet. God werd heel boos, Lucifer werd verstoten en belandde in de hel. Dat was natuurlijk balen en eenmaal in de hel is voor altijd in de hel. De tijd ging voorbij zonder dat er veel gebeurde tot op een dag er een rozebottel voor de voeten van Lucifer op de grond viel. Met deze rozebottel bedacht Lucifer een list om uit deze hel te ontsnappen. Hij zaaide een zaadje in wat bij elkaar geschoven stof. Water is er natuurlijk niet echt veel in de hel maar het lukte Lucifer toch om wat waterdamp te laten condenseren en zo het zaadje te laten kiemen, en te laten groeien. In de hel is het lekker warm dus de roos groeide heel voorspoedig, vele, vele meters hoog. Lucifer was ongeduldig, te ongeduldig zelfs. Hij zette zijn voeten voet voor voet op de doorns en klom zo helemaal naar boven. Maar de roos was nog net niet hoog genoeg. Hoe hij ook probeerde hij kon de rand van de wereld net niet pakken. Lucifer vloekte en schold zo hard, dat God het hoorde. “Roos, waar ben je in Godsnaam mee bezig” bulderde Hij toen hij dit zag. De roos die dit helemaal niet verwachtte schrok zo erg, dat van schrik al haar doorns naar beneden zakten. Lucifer verloor zijn grip en gleed weer helemaal omlaag, terug de hel in, waar hij nog steeds ligt te balen. En vanaf dat moment wijzen alle doorns van een roos naar beneden.

Ik had nooit echt iets met rozen. Je moest er met de gifspuit naast blijven staan om de eerder vermelde aandoeningen te voorkomen. Maar begin jaren zeventig zijn er een aantal kwekers aan de slag gegaan naar het zoeken en kweken van gezond blijvende soorten. Er zijn nu een vijftal rosaria in Nederland waar bestaande en nieuwe cultivars worden getest op resistentie tegen alle bekende rozenziektes. In deze proeftuinen wordt geen enkel bestrijdingsmiddel gebruikt. Drie jaar lang wordt er gekeken of de plant gezond blijft, zonder te spuiten. Wordt ze ziek dan verhuist ze naar de vuilnisbak. Doorstaat ze deze test dan krijgt ze het predicaat Toproos. Elk jaar wordt deze roos herkeurd op een aantal criteria (goede gezondheid, bloeirijkheid, groeikracht, vorm en kleur, en schoning van de uitgebloeide bloem). Een toproos is een roos die je met een gerust hart kunt kopen en in je tuin planten. Gegarandeerd gezond. In Duitsland is men met een soortgelijk project bezig. De ADR-roos is het Duitse equivalent van de Toproos (ADR – Algemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung)

Geen roos zonder doornen, zei ik eerder. Dit is echter niet zo. Er is een heel scala van rozen zonder, of bijna zonder doornen. Hoe zou het zijn gegaan als er destijds een rozebottel van zo’n cultivar voor Lucifers voeten gevallen was. Dan had hij zich in ieder geval al die moeite kunnen besparen……

  

 


Mijn rozen, boven New Dawn, Guirlande d’amour en beneden Terra Limburgia en Compassion, een heerlijk geurende roos.

*Een roos heeft geen doorns maar stekels. Een doorn is in aanleg een tak. Als je hem afbreekt dan beschadig je de tak waaraan hij vast zat. Een doorn heeft zijn oorsprong in het hout van de tak, terwijl een stekel is in principe een blad dat zich anders heeft ontwikkeld dan een gewoon blad. Dus als het ware een blad met een groeiafwijking en dat is bij rozen het geval

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE