24 april 2011

24 april 2011

Penning en boom

Hij was het allemaal een beetje moe. Al die extra publiciteit die er de afgelopen week rondom de hele groep hing. Al drie jaar ging hij als enige niet-Galileeër met de club mee. Maar was Jezus wel de verlosser zoals dat al die tijd werd verkondigd? Hij had zijn twijfels. Hij deed wel net alsof hij zijn lessen wilde volgen maar eigenlijk wilde hij dat niet meer. Hij ging zelfs verder en dacht erover Jezus te verraden bij de overheersers. Toch schoof hij die avond tijdens de maaltijd gewoon aan en deed alsof er niets aan de hand was. Net als tegenwoordig speelde ook in die tijd geld al een belangrijke rol en had hij het op een akkoordje gegooid met de bezetter die bang was dat een en ander zich in een onhoudbare situatie zou ontwikkelen. Kijk tegenwoordig bijvoorbeeld maar eens naar Egypte, Libië, Syrië en ga zo maar door. Populair was Jezus zeker. Hij kreeg grote mensenmassa’s gemobiliseerd. Voor dertig zilverlingen, een bedrag waar een gewone man een maand of vier voor moest werken besloot hij hem aan te wijzen. Zo onopvallend mogelijk. Na het eten ging de hele groep naar buiten en besloot de nacht samen door te brengen onder de eeuwenoude olijfbomen van de Gethsemane. Natuurlijk voelde Jezus een en ander al van tevoren en was de kus die Judas hem gaf geen verrassing. De kus als teken voor de op de loer liggende Romeinen dat dat de persoon was die ze zochten. Hij werd gearresteerd en meegevoerd en zijn lot was hiermee in  feite al bezegeld.
Bijna meteen kreeg Judas spijt. Hij had een onschuldige, want dat wist hij natuurlijk ook wel, een wisse dood ingestuurd. Hij probeerde een en ander nog terug te draaien maar de overheersers waren maar al te blij dat ze deze onrustzaaier te pakken hadden. Overmand door schuldgevoelens smeet hij de geldstukken op de grond. Daar waar de zilverstukken op de grond neerkwamen groeiden binnen korte tijd planten waaraan dezelfde penningen groeiden. Deze plant, de Lunaria annua, kennen we nog steeds en is beter bekend als Judaspenning.
Judas vluchtte vervolgens de stad uit, overmeesterd door berouw. Hij kon het zichzelf niet vergeven en verhing zich aan de eerste de beste boom, een Cercis siliquastrum, nu beter bekend als Judasboom.

Iets meer over deze twee 'judasplanten'.

Het is alweer heel wat jaren geleden dat mijn blik in het vroege voorjaar viel op een kale boom die van onder tot boven in bloei stond. Violet roze. Maar het opmerkelijke was dat de bloempjes niet aan het einde van de takken, of op kortloten zaten, maar zo uit het hout groeiden. Op de stam, op dikke takken maar ook op jonge twijgen. Een heel apart gezicht. Deze bloeiwijze noemt men cautoflorie en komt ook nog bij andere tropische bomen voor, waaronder de cacaoboom. Dit bleek zo’n Judasboom te zijn. Men zegt dat de Judasboom van oorsprong wit bloeide maar dat na deze gebeurtenis zo’n 2000 jaar geleden, de bloemen rood kleurden. Nou ja, echt rood is het niet en bovendien bestaat er nog steeds een witte variant. Je ziet deze boom niet zo heel veel maar zeker nu, in bloei, is het een opvallende verschijning.

Veel algemener is de tweede, de judaspenning. Of eigenlijk moet ik zeggen de tuinjudaspenning. Deze judaspenning is tweejarig hetgeen wil zeggen dat als je hem nu zaait je dit jaar wel een plantje hebt maar nog geen bloem. Een bladrozet overwintert en de plant bloeit volgend voorjaar, vormt zaad en sterft daarna af. Er bestaat ook nog een wilde judaspenning, die in tegenstelling tot de tuinjudaspenning, een vaste plant is en zeer zeldzaam. De bloemen van beide soorten lijken als twee druppels op elkaar maar die van de wilde zijn niet zo fel paars, maar heel lichtblauw tot lichtviolet.
Het bekendste van de judaspenning zijn de overblijfselen van de zaaddozen. Nadat de zaden rijp zijn en gevallen, blijft het zilverkleuring tussenschot aan de bloemstelen zitten. Dit doet denken aan de dertig zilverlingen die Judas destijds voor zijn verraad ontving.

In hoeverre Judas werkelijk iets met deze twee planten te maken heeft weten we natuurlijk niet. Maar het zijn zeker twee planten die in geen enkele tuin zouden misstaan.

Fijne paasdagen! Geniet van het heerlijke weer.

  

  
Bovenste foto’s: Judasboom.
Onderste foto’s: (tuin)Judaspenning. Klik voor een kort gedichtje op de foto rechtsonder. (onderste foto’s en foto Tuin van Gethsemane: internet)

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE