20 december 2009

20 december 2009

Bestaat de kerstman wel echt?

De winter lijkt nu eindelijk toch te zijn begonnen. Een gezellige tijd. Toen afgelopen week de eerste sneeuw viel veranderde alles weer in een sprookjesland, een winterwonderland. Buiten, in het groen, of eigenlijk in het wit, is er nog maar weinig te doen. Vogels zijn druk in de weer met het zoeken naar voedsel. Er is één persoon die de komende week ook niet stil kan zitten. En dat is natuurlijk…. de kerstman! Maar, hoe ouder je wordt, hoe meer je je gaat afvragen, of hij eigenlijk wel echt bestaat? Een moeilijke vraag, die jullie je zeker allemaal wel eens gesteld hebben.

 

Er zijn bij benadering twee miljard kinderen op aarde. Echter, omdat de kerstman kinderen van moslims, Hindoes, joden en boeddhisten niet bezoekt, wordt uiteindelijk het aantal kinderen dat hij wel bezoekt zo’n 19% van het totaal. De werkdruk tijdens de kerstnacht wordt hierdoor aanzienlijk verminderd tot ongeveer 378 miljoen kinderen. Als we ervan uitgaan dat er per huishouden gemiddeld 3 ½ kind gerekend kan worden, dan komen we uit op ongeveer 108 miljoen huizen.

 

De kerstman heeft in de kerstnacht ongeveer 31 uur de tijd om zijn werk te doen, dankzij de verschillende tijdzones en de draaiing van de aarde. We gaan er tevens vanuit dat hij zijn werk doet van oost naar west, hetgeen het meest logisch is. Teruggerekend betekent dat dus 967,7 bezoekjes per seconde. Voor ieder huishouden heeft de kerstman dus ongeveer een duizendste seconde de tijd. Een duizendste seconde om zijn arrenslee te parkeren, eruit te springen, af te dalen in de schoorsteen, de kousen die klaarhangen te vullen en de rest van de cadeaus onder de kerstboom te leggen, het lekkers dat ze voor hem hebben klaargelegd op te eten, terug te klimmen door de schoorsteen, weer in de slee te springen en door te gaan naar het volgende huis. Stel dat alle huizen gelijkmatig over de aarde verspreid liggen dan moeten we rekenen op 1,4 km tot het volgende huis. Dit betekent een totale reis van 150 miljoen km. De slee van de kerstman verplaatst zich dus met een snelheid van 1170 km per seconde (3000 keer de snelheid van het geluid).

Nog een interessanter item is de lading van de arrenslee. Als we ervan uitgaan dat ieder kind alleen maar een gemiddelde doos Lego (1 kg) krijgt dan is het gewicht van de lading 500 duizend ton. We laten het gewicht van de kerstman zelf even buiten beschouwing. Op aarde kan een gewoon rendier niet meer dan ongeveer 150 kg trekken. Zelfs als we ervan uitgaan dat de beroemde ‘vliegende rendieren’ tien keer zo sterk zijn dan zouden 8 a 9 beesten voor de slee nooit voldoende zijn. Hij zou er ongeveer 360.000 nodig hebben. Dit zou het hele gewicht nog eens doen toenemen met 54.000 ton. 600.000 ton onderweg, met een snelheid van 1170 km per seconde, dat creëert een enorme luchtweerstand.  Het zou de rendieren verhitten, vergelijkbaar met het hitteschild van een ruimteschip dat de dampkring binnenkomt. Alleen zijn rendieren niet ‘gemaakt’ van brandwerend materiaal. Ze zouden nagenoeg meteen verbranden, waarna de volgende twee zouden worden blootgesteld aan de gigantische energie. De hele meute rendieren zou verdampt zijn in luttele milliseconden.

 

Het antwoord op bovenstaande vraag lijkt me nu wel duidelijk…….

 

Ik wens jullie heel fijne kerstdagen!

 

     

 

Of hij nu wel of niet bestaat, de kerstman blijft fascineren, getuige Lily’s gestaag groeiende verzameling.

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE