1 juni 2008

1 juni 2008

Tuinieren met de maan

Het schijnt dat de maan een grote invloed heeft op het plantenleven op aarde. Hij oefent een bepaalde aantrekkingskracht uit. Het bekendste voorbeeld hiervan is het verschil tussen eb en vloed. Is er bij eb een strandbreedte van honderden meters, bij vloed is dit vaak teruggebracht tot enkele tientallen meters. Niet alleen het water in de zeeën wordt beïnvloed, maar ook het water in de bodem en in de plant. En dit is weer van groot belang bij tuinieren. Al honderden jaren wordt van deze wetenschap dankbaar gebruik gemaakt. En naar het schijnt met succes. In het Engelse tuinprogramma Gardeners World (tip: elke vrijdagavond op BBC2 van 9 tot 10 uur) heeft men enkele jaren geleden een experiment  uitgevoerd. Op een bepaald stuk grond werd naast elkaar een deel gezaaid zoals men dit altijd doet en bij een deel werd rekening gehouden met de stand van de maan. De resultaten waren verbluffend. De opbrengst was in sommige gevallen 50% hoger dan bij de ‘gewone’ methode. Het proberen meer dan waard, toch? Hieronder een korte samenvatting:

We onderscheiden vier maanfases.

Nieuwe maan. De maan staat precies tussen de aarde en de zon. Doordat op dat moment alleen de achterkant wordt belicht kunnen we hem niet zien. De aarde begint met intensief opnemen. Deze tijd is ideaal om zieke planten te behandelen. Ze genezen snel.

Wassende maan. Het eerste kwartier. De maan wordt weer zichtbaar als een smalle sikkel aan de rechterkant. Verzorging doet de planten nu goed. Planten wortelen snel. Maar je mag nu niet bemesten. Alles wat zijn oogst boven de grond produceert kan nu worden gezaaid of geplant.

Volle maan. Er bevindt zich een maximale hoeveelheid vocht in de grond. Gunstig voor het verzamelen van geneeskrachtige kruiden. Dit is dé ideale tijd om te bemesten. Je mag nu absoluut niet snoeien.

Afnemende maan. Laagste vochtniveau. Alles wat ín de aarde actief is wordt gunstig beïnvloed. Wortelgewassen die nu gezaaid of geplant worden doen het wonderbaarlijk goed. In deze periode kan nog bemest worden. Ook kun je nu bomen en struiken snoeien.

Deze wetenschap gaat nog veel verder; klimmende en wassende maan spelen een rol, en de wisselende afstand tussen de maan en de aarde. Maar het gaat te ver om dit verder uit te diepen in deze column. Met bovenstaande info kom je al een heel eind. Probeer het gewoon eens. En als je je verbluffende oogst, groente en bloemen, dan aan anderen laat zien kun je met recht zeggen: “Ik kan tuinieren”.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE