17 augustus 2008

17 augustus 2008

De grootste, de oudste, de dikste…..

Het is alweer een jaar of tien geleden dat ik van Lilian, een toenmalige collega, een zaailing kreeg van een mammoetboom. De Sequoiadendron giganteum. Haar favoriete vakantieland was destijds Amerika, de Verenigde Staten. Ze bracht enkele zaden mee uit Californie. Het zaaien hiervan was bij haar vader in goede handen en van de gekiemde plantjes kreeg ik er ook een. Slechts luttele centimeters groot. De eerste jaren liet ik hem in het potje staan. Daarna verhuisde hij naar mijn volkstuin waar hij een beschut plaatsje in de volle grond kreeg. Ze hebben de naam hard te groeien maar hij had er kennelijk nog geen zin in. Van zijn grote omes in Amerika had hij blijkbaar nog nooit gehoord. Gisteren zag ik hem weer in zijn hoekje staan. Hij is duidelijk begonnen aan een inhaalslag. Hij is inmiddels ruim twee meter.

 

Miljoenen jaren geleden kwam de mammoetboom over de hele wereld voor. Tegenwoordig is zijn natuurlijk leefgebied beperkt tot Californië. In een strook langs de kust waar dagelijks de mist van de oceaan binnen drijft en waar het ook zelden vriest. De sequoia heeft een vochtige leefomgeving nodig. De grootste boom in dit Sequoia National Park is de General Sherman. Hij heeft onvoorstelbare maten; een hoogte van 83,6 meter. Een stamomtrek van 26 meter op een hoogte van anderhalve meter. Vlak boven de grond is dit zelfs 31 meter. Een inhoud van 1489 m3 en een gewicht van 1385 ton. En bij deze laatste twee getallen zijn de zijtakken niet eens meegerekend. Over de leeftijd van de General Sherman is lang gespeculeerd. Men dacht aan een leeftijd tussen de 3000 en 6000 jaar. Er werd zelfs geopperd dat hij 12000 jaar oud zou zijn. Nog niet zo lang geleden heeft men enkele boringen in de stam verricht en aan de hand van de jaarringen is vastgesteld dat hij ‘slechts’ zo’n 2200 jaar oud is. Als hij zou kunnen praten wat zou hij ons dan veel kunnen vertellen! Over de twee wereldoorlogen, over Napoleon, over de Franse revolutie en Columbus die zíjn vaderland ontdekte. Maar ook over de donkere middeleeuwen met hun riddergevechten. Over Karel de Grote, noem maar op. Zelfs toen de Romeinen heel Europa veroverden, nou ja, bijna heel Europa. Een klein dorpje in Gallië hield imers dapper stand. Ook toen stond hij er al.

De mammoetbomen die in Europa staan zijn niet ouder dan ongeveer 150 jaar. De grootste zijn dus nog altijd een maatje kleiner dan hun soortgenoten in Californie. De hoogste bomen in Nederland zijn rond de 50 meter, toch altijd nog even hoog als een flatgebouw van 16 verdiepingen.

Maar als je denkt dat de General Sherman de hoogste, de dikste en de oudste boom van de wereld is dan heb je het mis. De hoogste boom op aarde is een kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) in Californie. Met zijn hoogte van 115,5 meter is hij ruim drie meter hoger dan de Dom van Utrecht.

Ook de oudste is hij bij lange na niet. In 1965 werd een Pinus longaeva (een kleine Californische dennesoort) omgezaagd. Door het tellen van de jaarringen kon men bepalen dat de boom 4844 jaar oud was! Hier kun je je toch helemaal niets meer bij voorstellen. De oudste nog levende Pinus longaeva zou ongeveer 4790 jaar oud zijn.

Wat de dikste betreft wordt de lijst aangevoerd door een Taxodium mucronatum in Mexico. Dit is een broertje van de moerascipres. Er zijn maar liefst 30 man voor nodig om die boom te omarmen.

Ook al is mijn boompje pas twee meter hoog, ik zal toch moeten gaan zoeken naar een definitieve plaats waar hij zich nog jaren ongestoord kan ontwikkelen. Want het wordt natuurlijk toch een echte woudreus. Of wordt het misschien de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een gastgezin…

VOORGAANDE                                                                           VOLGENDE