16 april 2017

16 april 2017

Leuk om te doen

Het konijnenhok was blijkbaar schoongemaakt. Stro en keutels waren uit de kliko gevallen en lagen op de stoep. Opruimen nadat je je afvalbak weer ophaalt hoeft blijkbaar niet. Uiteindelijk heb ik het zelf maar opgeveegd. Maar wat erger was, is dat dit, hoewel het in de groene bak thuishoort, in de container voor het restafval zat. Alles in deze container wordt verbrand, iets wat klauwen vol geld kost, en wat in dit geval helemaal niet nodig was. We moeten zoveel mogelijk ons afval scheiden: scheiden en hergebruiken van ons afval is van levensbelang!

Tijden veranderen. Ik ga even terug, zo’n vijftig jaar. Alle vuilnis werd bij elkaar verzameld en ging in de zinken vuilnisemmer. Daarvan hadden we er maar één. Die werd twee keer per week geleegd. Een zware klus voor de mannen die
al die emmers, inclusief het vuilnis, moesten optillen en over de rand van de vuilniswagen leegkiepen. De bak alleen al woog meer dan zes kilo. Het vuil ging naar een centraal punt, in ons geval een groot gat op de Brunssummerheide, dicht bij de huidige sterrenwacht. Daar werd alles in gegooid. En was het vol, dan werd het gewoon afgedicht met grond en ernaast opnieuw begonnen. Letterlijk zand erover. Op een gegeven moment is men hiermee gestopt en werd het afval verbrand. Welke rommel hiermee in de lucht en ons milieu terecht kwam kun je je wel voorstellen. Koeien mochten niet grazen binnen een bepaalde straal van verbrandingsovens vanwege het verhoogde risico van het zeer giftige dioxine in de melk. Kwam toch wel eens voor.

Het bewustzijn dat dit echt niet meer kan, groeit gelukkig. Buiten het feit dat we ons eigen nest vervuilen moeten we ook beseffen dat de grondstoffen die we gebruiken niet eindeloos voorradig zijn. Aan alles komt een einde. Neem olie bijvoorbeeld. Dit is niet alleen de grondstof voor benzine maar ook voor kerosine en voor plastics. Ooit zal deze voorraad op zijn. Wat in honderden miljoenen jaren door de zon aan energie werd vastgelegd wordt door de mens in enkele generaties erdoor gejaagd. Om plastic te produceren wordt 8% van de wereldwijde olievoorraad gebruikt waarvan de helft om de energie op te wekken om die plastic te maken. Even voor de beeldvorming, per jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan de helft voor eenmalig gebruik. Het is toch niet meer dan logisch dat we dit gebruikte plastic weer hergebuiken en er nieuwe spullen van maken. Het meeste ‘afval’ kan wel ergens onder gecategoriseerd worden en apart worden ingezameld. Papier, glas en groen zijn misschien wel de bekendste maar er kan nog veel meer apart worden gehouden. Sinds een paar jaar wordt, hier in Heerlen althans, eveneens metaal, plastic en drankverpakkingen apart opgehaald. Ook voor boeken, oude afgedankte elektronica, speelgoed en textiel zijn er speciale zakken. Kleine kringloopartikelen, zoals pannen, kerstspullen, keukengerei mogen in deze speciale gele tas. Deels komen deze spullen in de kringloopwinkel, deels worden ze verder verwerkt tot herbruikbare grondstoffen voor andere producten. Wat uiteindelijk echt niet te hergebruiken is komt bij het restafval. Dit wordt verbrand. Dit verdwijnt voor altijd. Het streven is uiteraard om de hoeveelheid restafval zo klein mogelijk te houden door alles wat herbruikbaar is uit dit restafval te houden.


In 2015 startte ROVA (Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen) een actie om zoveel mogelijk afval te scheiden en de hoeveelheid restafval zo ver mogelijk terug te dringen. Onder de naam 100-100-100 (Lukt het 100 huishoudens om 100 dagen, 100% te scheiden en zo min mogelijk restafval te produceren?) doen inmiddels al meer dan honderd gemeenten mee. Gebleken is dat de deelnemers soms bijna 90% minder restafval produceerden dan het landelijk gemiddelde. Ook wij doen uiteraard mee. Na de introductie een paar weken geleden kon het ‘spel’ beginnen, want zo zie ik het toch wel een beetje. Je kunt ongelooflijk veel uit de restafvalbak houden, lees: hergebruiken. Allemaal dingen waar weer nieuwe dingen van gemaakt worden. Neem alleen al maar het plastic. Kijk eens in een supermarkt, er is bijna niets dat niet verpakt is in plastic. Belangrijkste is dat dit plastic gerecycled wordt, dat er ‘nieuw’ plastic van gemaakt wordt en niet in het milieu terecht komt waar het een steeds grotere bedreiging vormt. Keukenafval, tuinafval, kortom alles dat kan verteren wordt gecomposteerd en komt weer als voeding in de grond terug. Blikjes, glas, papier alles wordt hergebruikt. Echt, heel veel kan opnieuw worden gebruikt. Er blijft uiteindelijk maar heel weinig over dat niet te hergebruiken is. Afgelopen week bij ons slechts 185 gram!

Is bij jou ook de knop al om? Scheid jij ook al zoveel mogelijk? Een noodzaak, maar bovendien ook heel leuk om te doen. Als je twijfelt waar iets bij hoort, kijk eens op het overzicht van RD4.

Fijne paasdagen!


VOORGAANDE                                                                                            VOLGENDE