Eigen ervaringen.

Eigen ervaringen.

Veel jaren geleden heb ik vlak voor de kerst eens een maretaktakje gekocht. Hieraan zaten diverse bessen. Ik heb er toen enkele gezaaid in twee bomen in mijn achtertuin. In een eik en in een plataan, twee bomen waarin het bijna onmogelijk is om ze aan de gang te krijgen. Maar dat wist ik toen nog niet. Op internet vond ik later genoeg informatie om ervoor te zorgen dat het wel lukt. In 2007 probeerde ik het nogmaals. Ik kneep de bes tussen mijn vingers kapot en diverse ‘kiemplantjes’, samen met de ‘lijm’, smeerde ik vervolgens aan de onderkant van enkele horizontale takken van een daklinde in mijn achtertuin. Ik draaide om de takken wat volièregaas want in de winter zijn de bessen een lekkernij voor meesjes. Het duurde tot april voor de eerste duikertjes tevoorschijn kwamen. Vanaf dat moment besproeide ik de plantjes op dagen dat het niet regende. Een en ander leek voorspoedig te gaan. Tijdens onze zomervakantie werd ook het maretakzaaigoed samen met alle pot- en kuipplantengoed goed verzorgd. Op een gegeven moment kwamen verschillende plantjes los van de tak en kon ik opgelucht adem halen: ze hadden het spinthout bereikt en waren nu niet meer afhankelijk van een hoge luchtvochtigheid om niet te verdrogen. Het sproeien was afgelopen. Ik was zeer verbaasd en teleurgesteld natuurlijk toen enkele weken later alle kiemplantjes verdwenen waren.

In 2008 probeerde ik het opnieuw. Dit keer veel later, pas eind maart, begin april. Doordat er in de buurt een populier omgewaaid was die helemaal vol zat met maretak, had ik meer dan genoeg bessen.

  Doordat het al een stuk warmer was kwamen de bessen heel snel uit. Ik had er dit keer geen gaas omheen gedaan omdat de vogels al weer genoeg te eten hadden. Weer dezelfde formule gehanteerd: op dagen dat het niet regende werd er met een plantenspuit geneveld. Wederom een goede opkomst. Ook nu kwamen diverse bessen tegen het einde van de zomer weer los van de boom. Dit keer ging alles goed en in april 2009 wacht ik met spanning op de eerste twee blaadjes. Maar hoe ik ook wachtte en hoe ik ook keek, er gebeurde helemaal niets. Dat was natuurlijk balen want het was te laat om dat jaar nog bessen te zaaien. Herkansing in 2010. Nadat ik toen gezaaid had zag ik op een gegeven moment dat er bij diverse ‘plantjes’ die in 2009 niets hadden gedaan alsnog leven zat. Vanonder de duiker verscheen een groen puntje waaraan in de loop van het jaar twee blaadjes verschenen. Blijkbaar was het plantje zelf afgestorven maar zat er nog genoeg leven in de worteltjes om toch nog te gaan groeien. Heel groot was mijn verbazing toen in 2011 bij nog een aantal plantjes van diezelfde ‘serie’ (gezaaid 2008), na twee jaar ‘rust’ , alsnog leven zat. Weer is heel duidelijk dat de maretak een heel apart plantje is dat zelfs na jaren nog kan gaan groeien.

     
Links: In 2010 liepen meerdere bessen, na een jaar niets te hebben gedaan, alsnog van onder het hechtpunt uit. Het dode stompje is duidelijk zichtbaar. Midden: Een jaar later. Het plantje is goed gegroeid (links op de foto). Rechts op de foto zien we twee plantjes die na twee jaar 'rust' alsnog gaan groeien! Helemaal rechts: detail van deze twee.

In 2008 zaaide ik trouwens ook op enkele bomen (linde en appel) in mijn volkstuin. Vreemd genoeg begonnen deze wél allemaal al in 2009 al met twee blaadjes. Opvallend is trouwens dat maretak bij appel veel beter en groter groeit dan op andere bomen. Hij vertakt zich bovendien, bij mij althans, niet in slechts twee takjes maar een vertakking van vijf a zes zijtakjes komt veel voor. Van beide onder aan de pagina enkele foto's

Om de luchtvochtigheid te stimuleren hang ik de laatste jaren ook nog een schaaltje met water zo kort mogelijk onder de bessen om de permanente luchtvochtigheid te verhogen. Enkele jaren geleden heb ik ook nog gezaaid op twee andere lindes, een haagbeuk en een berk. Maar of dit, na een droog en heet voorjaar, plantjes oplevert blijft afwachten. Op een van de lindes in ieder geval wel. (Onderste foto 2016)


 

 

 

Linde

   

9 december 2009                    6 maart 2011                           2 december 2011

   

18 februari 2013                  midden en helemaal rechts 29 november 2014


Appel
   

22 januari 2010                      10 juli 2010                          2 december 2011

 

         

19 december 2012                     14 november 2014 Vijf jaar na het zaaien

Volgende pagina:  Niet zelf zaaien, tóch maretak in je tuin.....